Забележителности

Резерватът Ропотамо

Резерватът Ропотамо се намира на 5 км от Приморско и обхваща обширни местности, разположени по течението на едноименната река. Това е един от най-старите резервати в България – обявен е за такъв още през 1940 г. На неговата територия се намират нехарактерните за тези географски ширини лонгозни гори, а също и някои интересни и красиви скални образувания, дюни, терасовидни брегове, блата и мочурища. По бреговете на река Ропотамо сред гъстите гори могат да се видят лиани, а в крайречните езера около по-плитките води се намират находища на блатна тръстика и красива водна лилия. Тук се намира и ограничено находище на рядкото растение с медицинско значение морски пелин – от него се произвеждат лекарства срещу паразити. Над 100 растителни вида, които се срещат в резервата, са включени в Червената книга на България за застрашени от изчезване растения. При устието на реката солеността на водата е по-висока от нормалното, което е предпоставка за богатото рибно разнообразие – морски риби навлизат в по-сладките води, за да търсят храна. В резервата се срещат близо 250 вида птици, а 71 от тях са вписани в Червената книга на България като застрашени от изчезване. Ако сте решили да разгледате природните забележителности на резервата, потърсете услугите на организаторите на разходки с лодки. За около час на корабчето по течението на реката и обратно ще видите много красиви места, странни скални форми, а също и при добро време ще се насладите на гледката от многото костенурки, накацали за храна или почивка по крайречните камъни и растения. Най-любопитната за туристите част от културата тук е свързана с тази от времето на траките. Открити са 4 светилища, 12 долмени и над 10 могилни некропола оставени от траките.

Лъвската глава

Наричат я Лъвската глава и няма начин да пропуснете да я видите, ако при пътуване към Приморско се придвижвате през Созопол. Освен на река Ропотамо ще се натъкнете и на т.н. „Лъвска глава”. Това представлява скално образувание като хората го считат за една от най-красивите български забележителности, с които природата ни е дарила. Скалното образувание е обявено за забележителност преди около 50-тина години – през 1974 г. като бива смятана за част от резервата Ропотамо.

Светилището Беглик Таш

Светилището Беглик Таш олицетворява култа към Слънцето и е част от тракийските паметници. Тракийското светилище беше открито през 2003 година и се определя като най-ранното, открито досега тракийско мегалитно светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Проведените проучвания доказаха, че още в края на бронзовата (XIII в.пр.Хр.) епоха тук е кипяла активна човешка дейност. Светилището се състои от централна част и два кръга от по-малки структури около нея с обща площ около 6 дка. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникално форми. Още с началото на разкопаването бяха открити материали, които категорично доказаха, че тук дълго е функционирало тракийско светилище, от XIV пр. Хр. до IV век. През 2003 година бяха разчистени и проучени останките от средновековната църква „Св. Параскева”. В центъра на светилището за първи път се откриха доказателствата, че обекта представлява култов комплекс с прилежащи, обслужващи помещения и предполагаемата застроена територия е над очакваното.

Подводен параклис „Св. Николай Чудотворец”

За разлика от повечето забележителности, които датират от векове и от които са останали само останки или пък става дума за природни забележителности, то в сега ще обърнем внимание на нещо малко по-различно, но много забележително. Подводен параклис „Св. Николай Чудотворец е създаден по идея на Тодор Попов, който е председател на водолазен център „Посейдон”, както и на негови колеги. Името си храмът дължи на покровителя на мореплавателите и моряците – Николай Чудотворец. Уникалният подводен параклис е първият и единствен такъв не само у нас, но и на Балканите като цяло. Той е разположен на близо 5 км от гр. Приморско, на юг от Маслен нос. Лесно можете да стигнете до подводната забележителност с помощта на яхта, с каквато можете да се сдобиете на кея в Приморско. Ориентир за местоположението на храма може да бъде поставената плоча, на която е изписан традиционен за моряците поздрав „За равен брой”, който те използват при наличие на равен брой гмуркания и излизания. Плочата се намира на много близко разстояние от Св. Николай Чудотворец. На това място са поставени най-различни плочи с църковни мотиви, които са осветени. Атрактивният храм е подходящ за осъществяването на различни ритуали – от организирането на атрактивни партита, до традиционни ритуали като сключване на граждански и/или църковен брак, срещи, кръщенета, рождени дни, годишнини и пр. Всеки желаещ може да посети параклиса като се предлага обучение, екипировка за посещението и инструктаж. Параклисът е създаден през 2013 г.

Ранули

Ранули е един от най-загадъчните древни градове, чиито останки са се запазили и до днес. Тази забележителност е една от тези най-близко разположени до град Приморско – на 3 км. Единственият възможен начин да стигнете до приморската крепост е чрез разходка по р. Ропотамо. Всъщност, когато чуят „Приморско” повечето туристи свързват името на града като дестинация за лятна почивка. Като черноморски курорт, но това, което малцина знаят, е че в и около това спокойно и прекрасно място за почивка се намират редица природни забележителности, както и останки от древни сгради, от времето на траките. Така крепостта Ранули, известна също под името Азине е древен град, чиито останки са разположени до устието на популярната река Ропотамо. Азине се намира върху скалист и обраснал със зелени дървета връх, който днес е познат на повечето с името си Лъвската глава. Причината древния град да се построи именно на това място са били релефа и благоприятния климат. На това място са открити крепостни стени, за чието изграждане са били използвани доста големи, но и много добре оформени камъни. Градът е бил разположен на площ от около 30 000 кв.м. Освен с имената „Ранули” и „Азине”, древните руини са известни и с името „Вълчаново кале”, заради използването на крепостта от Вълчан войвода по времето на Османската империя.

Аркутино

Блатото лагуна, наречено Мечешко блато и по-известно с името Аркутино, заедно с лонгозната гора е част от територията на Ропотамо – приморският резерват. То е разположено на около 2 километра и половина на север от устието на ропотамската река. Аркутино е малко по размери блато, което има овална форма. Също така е и доста плитко – дълбочината му достига само около половин метър! Що се отнася до дължината и широчината, Мечешкото блато е дълго 250 м и широко 150 м приблизително. Водата му е гладка, а дъното му е тинесто. То се намира в близост до морето, но плажната ивица с наличие на дюни е тази, която го отделя от него. Любопитен факт е, че при големи жеги и продължителна суша, Мечешкото блато почти пресъхва. Едно от най-богатите находища в страната на жълтата и бяла водна роза се намира именно тук – в Аркутино. Тук се среща и една от най-редките риби-джуджета – гамбузия, известна с това, че унищожава личинките на комари. В дюните, намиращи се около приморското блато се срещат пясъчни лилии – един от растителните видове, който също е застрашен вид и е защитен от закона. Него може да познаете по сочните листа и изключително изящни цветове, характерни именно за морския крин, каквото е другото наименование на този вид лилия.

Урдовиза

6,1 км делят Приморско от една невероятна забележителност – крепостта Урдовиза. Тя се намира и в непосредствена близост до Китен – още едно място, което можете да посетите, по пътя на туристическата си обиколка в Приморско и околията. Името на тази крепост идва още от древна Тракия и поради тази причина изследователите смятат, че на това място са разположени останки останали от древно тракийски селище. Това предположение се потвърждава и от доказателства – намерените от археолози находки от различни каменни котви, както и керамика, характерни за бронзовата епоха. Също са намерени и части от различни римски съдове. В околностите на Китен също са намерени и останките на надгробен камък, върху който има гръцки надпис, датиращ още от V в. пр.н.е. Археолозите откриват най-старите находки в Китенския южен залив, които датират от хиляди години – още от 2500-1500 г.пр.Хр.

Маслен нос

Зейтинбурун – по-известен като Маслен нос се намира в южната част на полуостров Буруна, който е разположен между залива Стомопло и устието на една от най-известните реки – Ропотамо. Заливът на име Света Параскева разделя Буруна на две части и именно края на южната му част завършва с Маслен нос. Склоновете на Зейнтинбурун се спускат в морето, а самия той достига 30 метра височина. Заради скалните натрупвания, които се намират откъм частта на морето, той бива недостъпен от тази страна. На север склоновете на носа са доста разчленени от различни дълбоки заливчета, назъбени носове, малки полуостровчета, както и скалисти острови.

Резиденция Перла

Крайбрежната алея в Приморско

Пристанището на Приморско